Smart och motståndskraftigt totalförsvar

Civilt och militärt försvar

Vi använder vår tvärsektoriella kunskap för att bygga motståndskraft

Vi är engagerade i att bygga ett samhälle där vi som individer, offentliga verksamhet, näringsliv och ideella organisationer tillsammans skapar vår vardag. För oss är motståndskraft bredare än det traditionella försvarssystemet. Det handlar om beredskap, utbildning, teknikutveckling och att skapa en bred samverkan för att skydda samhällets nyckeltillgångar.

På Combitech kombinerar vi vår gedigna erfarenhet inom försvars- och tillverkningssektorerna och bidrar genom att möjliggöra för industrier, samhällen och totalförsvaret att möta morgondagens utmaningar.

2400+

ämnesexperter

25

kontor

25

lokala myndigheter

70+

års erfarenhet

Sju steg för en ökad motståndskraft

  • Beredskapsplanering – vi kan hjälpa till med din verksamhets beredskapsplanering
  • Identifiera åtgärder – vår erfarenhet tillför mervärde till utvärderingen av din handlingsplan och arbetssätt
  • Analysera kritisk verksamhet – vi hjälper dig att kartlägga resurser, beroenden och processer
  • Verksamhet i kristider – våra experter hjälper dig med förberedelser, planering och organisering av dina krisåtgärder
  • Säker tillgång till kritiska resurser – tillsammans analyserar vi dina prioriteringar och kontrakt ur ett totalförsvarsperspektiv
  • Öva för att bygga kapacitet – vi tillhandahåller skräddarsydda övningar utifrån din verksamhets behov
  • Utbilda medarbetare och verksamhet – våra experter hjälper dig med utbildning, både kurstillfällen och skräddarsydda lösningar.


Genom att bedriva beredskapsarbete och kontinuitetsplanering kan verksamheter identifiera nya affärsmöjligheter och samtidigt stärka samhället.

Combitechs Totalförsvarsrapport

Combitech genomför årligen en undersökning för att se hur beslutsfattare i näringslivet ser på sin roll i totalförsvaret. Rapporten hänvisar till det svenska samhället, men vissa insikter är intressanta även ur ett nordiskt perspektiv. Syftet är att lyfta fram näringslivets viktiga roll och deras förmåga att bidra till ett modernt och motståndskraftigt samhälle.

Undersökningen 2024 visade att endast 13 procent är tillräckligt förberedda, men 74 procent vill lära sig mer. Engagemanget finns - hur tar vi tillvara på det? 

Rapporten 2024 visar att beredskapsarbetet går i rätt riktning, men den visar också att det går långsamt. Det finns en stor grupp respondenter med engagemang som ännu inte kommit igång och dem behöver vi nå.

Jessica Öberg
VD

Bygg insikter genom att öva

Hur samverkar verksamheter för att prioritera resurser och hitta lösningar vid störningar, kriser och svåra samhällssituationer? Vad händer i en situation där samhällsfunktioner ansträngs och hotas? För att lyckas behöver vi arbeta tillsammans, men också öva.

Combitech har utvecklat Totalförsvarsspelet – ett fysiskt kartspel som skapar delaktighet, tydlighet och dialog. Det kan spelas i både större och mindre sammanhang, med en verksamhet eller flera.

Totalförsvarsdagen

På Totalförsvarsdagen samlar vi samhällskritiska verksamheter, både från offentlig sektor, försvar och näringsliv, för att tillsammans dela erfareheter och bygga förmåga. Vi har återkommande arrangerat dessa dagar sedan 2019, vilket gör att vi kan prata om den förändring som skett inom totalförsvaret och den som bör ske. I filmerna delar vi några insikter från dagarna. 

Kort ordlista med totalförsvarsbegrepp

Civilt försvar handlar om samhällets motståndskraft vid krig. Det omfattar arbete från myndigheter, kommuner, företag och frivilligorganisationer för att skydda civilbefolkningen och stödja Försvarsmakten vid behov. 

Det militära försvaret består av Försvarsmakten med armén, marinen och flygvapnet, samt Hemvärnet. Andra myndigheter som FMV och FRA stödjer också Försvarsmakten. Sverige är en del av försvarsalliansen Nato.

Totalförsvaret består av både militärt och civilt försvar och syftar till att förbereda Sverige för krig. Det är ett gemensamt ansvar för alla att försvara vår säkerhet och frihet. Grunden för totalförsvaret är vår gemensamma motståndskraft. 

Regeringen kan besluta om höjd beredskap om krig eller konflikter uppstår i närområdet eller om omvärldsläget hotar Sveriges säkerhet. Höjd beredskap ger regeringen större handlingsfrihet att agera och fatta beslut.

Nato är en mellanstatlig organisation, som består av både en politisk och en militär del. Alliansen syfte är att genom politiska och militära medel värna medlemmarnas suveränitet och territoriella integritet samt garantera alla medlemsländers frihet och säkerhet.

Natos civila beredskapsarbete syftar till att stärka resiliens mot störningar och kriser. Grundförmågorna som anses viktiga är: Säkerställa politiskt beslutsfattande och ledningsfunktionerSäkerställa viktiga samhällsfunktioner samt Säkerställa civilt stöd till militära verksamheter. Utifrån dessa grundförmågor pekas sju områden ut som särskilt viktiga, de kallas NATO 7 Baseline Requirements for National Resiliens (7NBR).

Samhället behöver planera och bygga både civil och militär motståndskraft för att avskräcka hotaktörer och minska sårbarheten. Jag ser det som viktigt att näringslivet involveras mer  i totalförsvaret och att vi ökar samarbetet mellan privat och offentlig sektor.


Jessica Öberg
VD