Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska digitaliseringen

Digitaliseringen gör att förutsättningar som vi tidigare har sett som självklara förändras. På några års sikt kommer sannolikt flera av de större företagen idag inte längre att vara i toppen. Experter har sagt att 7 av 10 yrken som våra barn kommer att ha ännu inte finns. Samtidigt spås 25 % av företagens digitala trafik hamna utanför företagets kontroll.

Till detta kommer en våg av nya lagstiftningar, som GDPR och NIS, som ställer ökade krav på hur vi skyddar vår och andras information.
 
Mitt i denna omfattande förändring måste vi stanna upp och ställa kontrollfrågor som: är det rimligt att vårt uppkopplade samhälle kan stanna upp på grund av en säkerhetsbrist? Är det OK att miljontals användares uppgifter flyter runt på internet till följd av ett intrång på ett företag? Ska det vara möjligt att slå ut elförsörjningen eller att kapa självkörande bilar? Svaret är naturligtvis nej. Att lagstiftningen nu börjar komma ikapp är något vi alla borde välkomna. Om vi ska vara ärliga så är det väl något som redan borde ha gjorts, eller hur?
 
Så hur ska man agera i denna föränderliga värld? Jag tror att det är viktigt att inte bli lamslagen av all statistik som dagligen sköljer över oss utan att istället börja labba! Dra nytta av all ny underbar teknik och testa hur den kan effektivisera processer och skapa ny affärer. Men gör det tillsammans med säkerhetsaspekten. Det går inte längre att vänta och se vilken av teknikerna som blir standard. Vi måste prova några olika spår för att under vägen också förändra vårt sätt att arbeta.
 
Ta Blockchain som ett exempel. Vem kan säga hur denna teknik kommer att användas om fem år? Är den bara relevant för fintech? Kommer den att revolutionera IoT med snabba och spårbara mikrotransaktioner? Kommer Blockchain att försvinna om en smartare teknik dyker upp? Ingen kan med säkerhet veta. Men det går att testa vilka möjligheterna är i dess nuvarande form. Kanske är det så att generation 3 eller 4 av en ny teknik är det som slår igenom men då är du redan med i matchen.
 
Tillbaka till det här med att integrera säkerhet i den digitala utvecklingen. Som ett exempel, hur många skulle köpa en bil som bara har fokus på funktion, inte att skydda föraren och passagerarna? Det är faktiskt där vi står idag när det gäller cybersäkerhet. Vi behöver gå från ”nice-to-have” till ”need-to-have”. Cybersäkerhet är en förutsättning för att digitaliseringen av vårt samhälle ska lyckas. Vi måste ha ett samhälle som är både uppkopplat och möjliggör alla nya tekniker. Men också ett tryggt samhälle som vi kan lita på.
 
I senaste avsnittet av Combitech-podden diskuterar mina kollegor Susan Bergman, Tina Lindgren och Johan Thulin om vi är redo för digitaliseringen. Lyssna på avsnittet här.