Combitech deltog i IGE-day

Combitech medverkade i förra veckan i IGE-day, ett initiativ för att intressera unga tjejer för teknik och ingenjörsyrket. Vi spred bland annat kunskap om teknikinformation och 3D-konstruktion.

Den 26 mars genomfördes IGE-day, som står för Introduce a Girl to Engineering day, och är ett initiativ från kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter. Syftet är att skapa ett intresse för teknik och ingenjörskunskap bland tjejer i åldern 12-19 år. Saab är en av sponsorerna till evenemanget. Combitechs kontor i Växjö var ett av de kontor som tog tillfället att visa upp sin verksamhet och inspirera.

Till Växjö kom cirka 25 tjejer. De välkomnades med fika och fick en presentation av Saab och Combitech genom Maria Jernbäcker och Lena Johansson. Efter introduktionen var det dags för ett stationsrally, där de fick besöka fem stationer med olika teman.

Teknikinformation och 3D-konstruktion

Combitech var ansvarig för två stationer där teknikinformation och 3D-konstruktion stod i fokus. På stationen för teknikinformation fick tjejerna testa att arbeta i eftermarknadssystemet UpTime. De fick prova på att skapa manualer till en brandsläckare, bland annat en reservdelskatalog och en handbok.

- Principen för att producera teknisk dokumentation och manualer är densamma oavsett hur tekniskt avancerad produkten är. Vid min station hoppas jag att tjejerna blev intresserade av teknikinformation och fick en förståelse för vad vi arbetar med, säger Anders Käll på Combitech.

På Combitechs andra station stod 3D-konstruktion i fokus. Lars-Peter Andersson visade modeller från olika typer av projekt som han har varit delaktig i. Till exempel en maskin som han tidigare konstruerat i 3D.

- Det är en maskin som ska grada rundstänger med automatik. Jag visade dessutom lite annat smått och gott som jag jobbat med som konstruktör. Det var roligt att så många av tjejerna engagerade sig – de lyssnade och framförde många bra frågor, säger Lars-Peter Andersson på Combitech.

Bra omdömen

Efter stationsrallyt fick deltagarna möjlighet att prata igenom sina intryck av dagen och ställa frågor innan det var dags för gemensam lunch och avslutning.

Emilia och Emelie från Vaggeryd var två av deltagarna. De tycker att det var en intressant dag och att det var spännande att se vad man kan arbeta med som ingenjör.

För mer information

Läs mer om UpTime.

Läs mer om IGE-day.