5 frågor till Hans Torin om klimatsmart resande - Kupé (SJ)

Hans Torin, vd på Combitech, ett av tre företag som tilldelats SJs miljödiplom.

Hur känns det?

Fantastiskt! Vi jobbar för att bli Sveriges mest hållbara it- och teknikkonsultbolag. Diplomet är ett kvitto på att vårt aktiva hållbarhetsarbete ger resultat. 

Vad har ni gjort som är så bra?

Vi är 1800 anställda, med kontor och kunder över hela landet, så vi reser väldigt mycket i jobbet. Förra året styrde vi om vårt tjänsteresande från bil till flyg och tåg. Vi minskade våra totala utsläpp med nästan 100 kilo per anställd förra året. Våra kontorsbilar drivs med el och vi uppmuntrar anställda med tjänstebil att välja elbilar.

Hur mäter ni ert resande och klimatpåverkan?

Vi utvecklade ett eget statistikverktyg. Varje månad får varje avdelning en rapport som visar just deras resande och hur stor klimatpåverkan det gett.

Ingen risk att medarbetarna känner sig påpassade?

Nej, de tycker det är superkul att vara med och bidra till en lösning av vår tids klimatproblem. Combitech arbetar i flera stora hållbarhetsprojekt, exempelvis Sustainable Underground Mining, framtidens hållbara gruva tillsammans med ABB, LKAB, Volvo och Epiroc. Då måste även vi som konsultföretag leva som vi lär. Vårt mål är att minska företagets koldioxidutsläpp med hälften till 2022 och på sikt bli koldioxidneutrala. Att ha tydliga mål är väldigt viktigt för att lyckas ställa om!

Handen på hjärtat, hur klimatsmart reser du själv i jobbet?

För några år sedan hade jag nog automatiskt tagit bilen från Linköping upp till Stockholm. Nu är det självklart att välja tåget eller låna en av våra elektrifierade kontorsbilar. Att vi i företagsledningen föregår med gott exempel är avgörande för att ändra sitt resebeteende. Och personligen vill jag göra vad jag kan för att lämna över en hållbar värld till nästa generation.