Saab i nytt partnerskap med FMV för digitalisering av Försvarsmaktens markförband

11 september 2024

Saab har ingått ett långsiktigt partnerskap med FMV gällande utveckling, integration och samordning av Ledningsstödsystem Mark (LSS Mark), som är Försvarsmaktens digitala infrastruktur för ledningssystem och samverkan. Partnerskapet innebär ett fortsatt nära samarbete med FMV och Försvarsmakten där Saab nu tar ett utökat ansvar för de tekniska system som ingår i LSS Mark. Arbetet är långsiktigt och tekniskt avancerat då LSS Mark består av ett stort antal produkter och lösningar från många olika aktörer.

Görgen Johansson, BA chef Dynamics, Jonas Lotsne, FMV, Rebecca Ihrfors, FMV, Jonny Lindfors, Arméchef Försvarsmakten, Carl Johan Bergholm, BA chef Surveillance, och Jessica Öberg, VD Combitech. Foto: Saab AB

 

Saab ska ansvara för integration, design och vidareutveckling av befintliga och framtida versioner av FMV:s systemlösning för LSS Mark. Det innefattar såväl redan befintliga system och produkter, integration av kommande planerade systemlösningar samt utveckling av den tekniska lösningen.

 

– Med det här långsiktiga partnerskapet ser vi fram emot att arbeta nära FMV för att möta arméns digitaliseringsbehov. Genom samverkan och ömsesidigt förtroende når vi snabbare framtidens förmågeutveckling, säger Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

 

Saab har länge varit engagerat på produkt- och delsystemnivå gentemot FMV, dvs. leverantör av maskinvara, programvara, IT säkerhetslösning, tjänster och teknisk support för LSS Mark. Det nya partneravtalet innebär att Saab kommer att ta den långsiktigt övergripande och sammanhållande rollen som integrationspartner till FMV tillsammans med underleverantörer och industripartners för att på sikt kunna leverera en sammanhållen systemlösning. Saabs dotterbolag Combitech kommer att utföra viktiga delar av arbetet och ha en sammanhållande roll kopplat till centralt systemstöd.

 

– Att vara en del av den svenska arméns digitala transformationsresa är ett stort privilegium och ansvar. Jag är stolt över att se vilken inverkan vi tillsammans med Saab och FMV har genom att bidra till ett smartare och mer motståndskraftigt samhälle. Combitechs del av leveransen till LSS Mark kommer att fortsätta stärka den svenska arméns ledningsförmåga under många år framöver, säger Jessica Öberg, VD Combitech.

 

I samarbete med FMV kommer parterna tillsammans att kunna öka leverans- och utvecklingsförmågan.

 

Införandet av LSS Mark är påbörjat av FMV och ska, med Saab som partner, utökas till fler förband, samtliga funktioner i förbanden, tusentals fordon och soldater. 

Ulrica Matsers

Head of Marketing & Communications

ulrica.matsers@combitech.com

+46 (0) 734 46 00 70